NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Sijbrand Iwema
(1945 - 2019)


Groningen, 10-09-1945 - Eenrum, 21-08-2019

Hieronder een In Memoriam, geschreven door Douwe Frerichs en
gepubliceerd in het blad draf&rensport, in nummer 35 van 2019.

TITEL: 'Gefocust op het prille leven'

(door Douwe Frerichs)

Sybrand Iwema is dood. Dat past eigenlijk helemaal niet bij hem. Sijb had helemaal niets met het einde. Zijn focus was juist altijd gericht op bet begin, op het wonder van de conceptie en de geboorte van een veulen. 45 jaar lang bevonden Sijbrand en zijn vrouw Titia zich in het centrum van de draverfokkerij. De zorg voor dravers was zijn leven, het drachtig krijgen van een merrie steeds zijn uitdaging. Maar toen hij begin dit jaar zelf lichamelijke klachten kreeg, verzuimde hij het om zorg voor zichzelf in te ruimen. Nadat zijn eigen fokproduct Velten von Flevo zijn allereerste Derbywinnaar werd, moest Sijbrand zichzelf gewonnen geven. De ongelijke strijd met longkanker en COPD was verloren.

Onze redactie peilt ieder jaar in de Breeders Special wat de ontwikkelingen zijn bij de verschillende stoeterijen in ons land. Het werden er steeds minder. Sijbrand Iwema maakte zich juist zorgen over het wegvallen van concurrenten. "Voor veel ondernemers is het een droom, maar ik ben er totaal niet blij mee. Het is voor onze sport een teken aan de wand", stelde hij nuchter vast. Het typeert Iwema, die onder het motto `de sport zal nooit verdwijnen' een positieve denker was en iedereen aanraadde om hun merrie te laten dekken. Hij had ook een uitgesproken visie op de sector. Die visie bewaarde hij meestal voor zijn gasten aan de keukentafel.
En er waren zorgen rond zijn eigen lot. In een interview van 5 jaar geleden lezen we: "...In Eenrum zijn de eerste zeven veulens geboren. Vier daarvan kwamen ter wereld in de nacht voordat we op visite kwamen. Sijb heeft dus weinig nachtrust gehad, maar dat doet hem weinig. Hij is er aan gewend om extreem lange dagen te maken. Bovendien voelt hij zich beter, want sinds een jaar rookt hij geen sigaren meer. "Ik vond het heerlijk om tijdens het werk een sigaartje aan te hebben, maar ik kreeg er last van. Ik kreeg steeds minder lucht. Dood ga ik zeker, dat staat vast, maar ik wilde niet hieraan doodgaan", licht hij de radicale beslissing om er van de ene op de andere dag mee te stoppen toe. Titia is het er zichtbaar mee eens, zonder dat ze er wat over zegt. Het echtpaar werkt al decennialang samen en dat willen ze nog jaren blijven doen. "We worden er niet jonger op, maar een opvolger hebben we ook mnit", zegt Sijb. "De kans dat we die ooit vinden is vrij klein. Onze dochters gaan het zeker niet doen. Dus dan moet het iemand van buitenaf worden. Die moet dan ht land en de gebouwen overnemen. Alleen het land, 30 hectare, kost momenteel al 2 miljoen euro. De prijs ligt op ongeveer 70.000 euro per hectare. Dan komt de rest er nog bij. Probeer dat maar eens te lenen bij een bank, in deze tijd en in de situatie waarin de sport nu verkeert. Dat gaat niet lukken, of je moet een flink deel eigen geld meenemen. Titia en ik willen dit blijven doen zolang we allebei nog gezond zijn. Als een van ons dat niet meer is dan hebben we meteen een probleem, want ik kan haar werk er niet bij doen en zij het mijne ook niet. Dus laten we hopen dat het nooit zover komt"....

Sijbrand en Titia hebben hun leven lang een koppel gevormd dat elkaar perfect aanvult. Titia, geboren in Eenrum en Sijbrand, afkomstig uit een Gronings agrarisch milieu gingen in 1974 als jong stel samen aan de slag als bedrijfsleider bij Wim Nas zijn Stoeterij Buitenzorg. Het waren de hoogtijdagen van de sport. Na 15 jaar Buitenzorg, kreeg het echtpaar de kans om in Lelystad aan de Meerkoetenweg een eigen opfokbedrijf te huren. Flevofarm was geboren. Sijbrand was het hoofd van de kraamkamer. Hij zorgde ervoor dat de merries drachtig werden en verzorgde de veulens. Titia deed de PR, regelde de contacten en sloot dekcontracten af met internationale stoeterijen. Flevofarm verrichte pionierswerk. Ze stonden aan de basis van innovatieve KI-technieken en invoer van diepvriessperma. In Lelystad groeiden de beide dochters Liesbeth en Esther op. Flevofarm werd een begrip in de sport. Sijb en Titia wilden liever iets kopen en hadden hun oog laten vallen op een boerderij in Eenrum. De naam Flevofarm bleef behouden. In de loop der jaren volgde een metamorfose naar de huidige Flevofarm, waar op hoogtijdagen honderden merries, veulens en jaarlingen een onderkomen vinden. De zorg voor al die gasten kwam bij Sijbrand altijd op de eerste plaats. Werken was zijn passie, maar omdat hij altijd thuis was, profiteerde het gezin ook van Sijb als liefhebbende vader en echtgenoot.

Sijbrand is zaterdag in besloten kring begraven. Afgelopen dinsdag was er een drukbezochte condoleance op de Flevofarm. We wensen Titia en de verdere familie veel kracht toe om dit grote verlies.

(einde In Memoriam door D.F.)


John Bootsman (van Boko Stables) typeerde zijn vriend Sijb Iwema op een pagina-grote advertentie als volgt en hij gaf daarbij het grote belang aan van deze man (en daarom publiceren we dit op deze website):

Syb en Titia Iwema zijn de grondleggers en eigenaren van Flevofarm.
Syb was mijn vriend en ook al ruim 30 jaar mijn partner in paarden.
Syb was Elbert's mentor en leermeester.
Syb was onze inspirator.
Syb was zonder concurrentie de laatste 30 jaar de belangrijkste persoon binnen de Fokkerij in Drafsport Nederland. En dat is eigenlijk ook wel weer heel vreemd, want je zag 'm nooit...
Syb was wars van vergaderingen, bijeenkomsten, koersdagen of wat dan ook, hij was het liefst gewoon thuis bij de paarden.
En daarbij : Hij kon ook niet van huis want er moest wel 3 keer per dag gevoerd worden en dat kon natuurlijk niemand anders doen...
Ik denk dat (zeker de laatste 10 jaren) de Flevofarm in ruim 90% van alle gedekte merries c.q. geboren veulens in Nederland, in welke vorm dan ook, wel een betrokkenheid had.
Flevofarm is al jarenlang het kloppend hart c.q. zijn de longen van de Nederlandse Draversfokkerij.
Syb was UNIEK, de enige in zijn soort.
De Nederlandse Draverfokkerij is hem (en z'n vrouw Titia) enorm veel dank verschuldigd.
Syb, we zullen je nooit nooit vergeten. Bedankt voor alles wat je ons gegeven hebt.

Rust zacht.
John Bootsman
BOKO STABLES

 

Enkele foto's van Sijb Iwema

Boven: Een man met twee Kenners-ogen.
Deze is wat te vet?


Boven: Sijb, Titia en hun hond thuis in Eenrum.




  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse